* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

     

    Neurologische klachten

    Wat zijn neurologische klachten

    Neurologie is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met zenuwen, hersenen en het ruggenmerg. Omdat de zenuwen, hersenen en het ruggenmerg zorgen voor de aansturing van uw spieren, hebben de spieren er ook mee te maken. Er zijn veel verschillende klachten en aandoeningen die vallen onder de neurologische aandoeningen. Voorbeelden daarvan zijn de ziekte van Parkinson, een beroerte (CVA) en Multiple Sclerose.

    Fysiotherapie bij neurologische aandoeningen

    De fysiotherapie zal gericht zijn op het verbeteren of behouden van het uitvoeren van activiteiten. Wanneer u bijvoorbeeld moeite heeft met het doen van een boodschap in de supermarkt, dan zal de fysiotherapie zich richten op dingen die u hiervoor nodig heeft: uithoudingsvermogen om door de supermarkt te lopen, kracht om het pak melk in uw mandje te doen en coördinatie om uw pincode in te toetsen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat het lichaam aan kan (de belastbaarheid). Ook kan de fysiotherapeut helpen bij het geven van inzicht in wat het lichaam aan kan, hoe u uw grenzen kunt herkennen en hoe u daarmee om kunt gaan.

    De fysiotherapie kan bestaan uit advies en oefeningen voor thuis. Vaak wordt de therapie gegeven door de geriatrisch fysiotherapeut. Therapie kan worden gegeven in de oefenzaal of in verwarmd water (hydrotherapie).

    Parkinsonnet Fysiotherapie

    ParkinsonNet is een initiatief van het Radboudumc en de Werkgroep Bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en inmiddels een landelijk netwerk van meer dan 3400 zorgverleners gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson.
    ParkinsonNet werkt nauw samen met de Parkinson Vereniging en wordt o.a. ondersteund door het KNGF en Keurmerk Fysiotherapie.

    Binnen het landelijke netwerk werken door Parkinsonnet opgeleide specialisten in alle disciplines (medisch en para-medisch). Samenwerken als disciplines is belangrijk bij deze ziekte, omdat door de progressie de cliënt op meerdere gebieden ondersteuning nodig heeft.

    Fysiotherapie wordt meestal al in een vroeg stadium betrokken bij cliënten met Parkinson.  Naast het goed en op tijd innemen van de medicatie is het (blijven) bewegen van essentieel belang. Een gevolg van de ziekte is toenemende initiatiefloosheid waardoor de cliënt minder of niet meer gaat bewegen. Hierdoor neemt het valgevaar toe en stijfheid in de spieren.

    Middels fysiotherapie valt dit proces te vertragen. 

    De Parkinsonnet fysiotherapeut kan u adviseren en begeleiden in de voor u meest aansluitende manier van bewegen. Er zijn tegenwoordig vele manieren ontwikkeld, zodat er altijd wel één voor u bij zit. Daarnaast kan, indien noodzakelijk, door de nauwe samenwerking een verwijzing naar andere disciplines gegeven worden. 

    Vergoeding

    In sommige gevallen zal de fysiotherapie vergoed worden uit het basispakket van uw zorgverzekeraar. Wanneer de fysiotherapie niet uit uw basispakket vergoed wordt en u over een aanvullend pakket beschikt, zou de fysiotherapie uit dit aanvullende pakket vergoed kunnen worden. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of u hiervoor in aanmerking komt en wat de voorwaarden hiervoor zijn.