Reumatische klachten

Wat zijn reumatische klachten?

Reuma is een verzamelnaam voor zo’n 150 verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. De meeste vormen van reuma gaan gepaard met pijnklachten, stijfheid en vermoeidheid. In grote lijnen kunnen de verschillende vormen van reuma worden ingedeeld in drie categorieën: ontstekingsreuma, artrose en weke-delen-reuma.

Fysiotherapie bij reuma

De pijnklachten, stijfheid en vermoeidheid kunnen voor flinke beperkingen zorgen in het leven van patiënten met een reumatische aandoening. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de conditie, kracht, lenigheid en het uithoudingsvermogen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat het lichaam aan kan (de belastbaarheid). Ook kan de fysiotherapeut helpen bij het geven van inzicht in wat het lichaam aan kan, hoe u uw grenzen kunt herkennen en hoe u daarmee om kunt gaan.

De fysiotherapie kan bestaan uit advies en oefeningen voor thuis, in de oefenzaal of in verwarmd water (hydrotherapie). Voor meer informatie over hydrotherapie, klik hier.

Vergoeding

In tegenstelling tot een aantal jaren geleden, wordt fysiotherapie bij reuma niet vergoed uit het basispakket. Afhankelijk van uw aanvullende pakket worden de behandelingen wel of niet vergoed door de zorgverzekeraar.