neurologische klachten

Wat zijn neurologische klachten

Neurologie is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met zenuwen, hersenen en het ruggenmerg. Omdat de zenuwen, hersenen en het ruggenmerg zorgen voor de aansturing van uw spieren, hebben de spieren er ook mee te maken. Er zijn veel verschillende klachten en aandoeningen die vallen onder de neurologische aandoeningen. Voorbeelden daarvan zijn de ziekte van Parkinson, een beroerte (CVA) en Multiple Sclerose.

Fysiotherapie bij neurologische aandoeningen

De fysiotherapie zal gericht zijn op het verbeteren of behouden van het uitvoeren van activiteiten. Wanneer u bijvoorbeeld moeite heeft met het doen van een boodschap in de supermarkt, dan zal de fysiotherapie zich richten op dingen die u hiervoor nodig heeft: uithoudingsvermogen om door de supermarkt te lopen, kracht om het pak melk in uw mandje te doen en coördinatie om uw pincode in te toetsen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat het lichaam aan kan (de belastbaarheid). Ook kan de fysiotherapeut helpen bij het geven van inzicht in wat het lichaam aan kan, hoe u uw grenzen kunt herkennen en hoe u daarmee om kunt gaan.

De fysiotherapie kan bestaan uit advies en oefeningen voor thuis. Vaak wordt de therapie gegeven door de geriatrisch fysiotherapeut. Therapie kan worden gegeven in de oefenzaal of in verwarmd water (hydrotherapie).

Vergoeding

In sommige gevallen zal de fysiotherapie vergoed worden uit het basispakket van uw zorgverzekeraar. Wanneer de fysiotherapie niet uit uw basispakket vergoed wordt en u over een aanvullend pakket beschikt, zou de fysiotherapie uit dit aanvullende pakket vergoed kunnen worden. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of u hiervoor in aanmerking komt en wat de voorwaarden hiervoor zijn.