COPD/ hart-vaatziekten

Wat is COPD

COPD is een longziekte waarbij uw longen beschadigd zijn. De afkorting staat voor ChronicObstructivePulmonaryDisease (Chronische Obstructieve Longziekte). Door de beschadiging van de longen kunt u moeilijker ademhalen. Hierdoor heeft u meer moeite met activiteiten die energie kosten, soms al bij dagelijkse activiteiten als traplopen of aankleden.

Fysiotherapie bij COPD

De moeizame ademhaling kan voor flinke beperkingen zorgen in het leven van patiƫnten met COPD. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren of behouden van de conditie, kracht, lenigheid en het uithoudingsvermogen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat het lichaam aan kan (de belastbaarheid). Ook kan de fysiotherapeut helpen bij het geven van inzicht in wat het lichaam aan kan, hoe u uw grenzen kunt herkennen en hoe u daarmee om kunt gaan.

De fysiotherapie kan bestaan uit advies en oefeningen voor thuis, in de oefenzaal in COPD groepen of in verwarmd water (hydrotherapie).

Vergoeding

COPD wordt ingedeeld in verschillende classificaties, de zogenoemde GOLD-classificatie. Vanaf GOLD classificatie 2 of hoger komt fysiotherapie in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket. Hiervoor heeft u een verwijsbrief nodig van uw arts. Vraag uw zorgverzekeraar naar meer informatie met betrekking tot deze vergoeding en de voorwaarden hiervan.