* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

     

    7 praktische tips: omgaan met stress in tijden van corona

    7 praktische tips: omgaan met stress in tijden van corona

    TIP 1: Vaste ritme en regelmaat aanhouden

    Zorg dat je, net als andere dagen, op tijd opstaat, aankleed, ontbijt en je dag begint. Zo voorkom je dat je dagritme en dus ook je slaapritme negatief beïnvloed wordt.
    Werk je vanuit thuis? Zorg ook dat je op vaste tijden thuis aan het werk gaat vanuit een vaste werkplek. Zo weten je kinderen en/of je partner dat je aan het werk bent en storen ze je niet continu.

    TIP 2: Beperk de tijd achter een scherm

    Niet alleen het coronavirus maar ook allerlei nieuws hierover verspreiden zich snel. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je niets wil missen. Daardoor besteed je onbewust te veel tijd achter een scherm (laptop, televisie, smartphone), zoekend naar het laatste nieuws en ontwikkelingen.

    Beperk deze tijd in maximaal 2 uur per dag.
    Hoe in te delen? 2x per dag op een vast moment nieuws volgen (televisie) en maximaal 4x per dag nieuws over corona zoeken op je laptop of smartphone.

    TIP 3: Zorgen kwartier

    Het is normaal om je gespannen, bezorgd, onzeker en verdrietig te voelen tijdens de corona crisis. Daardoor blijf je hangen in gedachten over toekomstige enge scenario’s. Dat kan je moed erg negatief beïnvloeden waardoor je je meer somber gaat voelen.

    Spreek maximaal 3 ´zorgen kwartiers´ met jezelf af. Dat houd in dat je maximaal 3x per dag je voor een kwartier lang zorgen mag maken. Probeer de rest van de tijd van elk moment in het nu te genieten.

    TIP 4: Blijf in beweging / sporten (binnen of buiten)

    Langdurige stress kan je hersenen aantasten, je korte termijn geheugen verslechteren, je concentratievermogen verminderen en je slaap negatief beïnvloeden. Uit vele onderzoeken weten we dat (matig intensief) sporten en/of bewegen je hersenen helpt herstellen waardoor je je minder gespannen voelt, beter kunt concentreren, minder emotioneel prikkelbaar bent en beter slaapt.

    Buiten hardlopen, fietsen of wandelen kan nog wel, dus maak er nog gebruik van. Heb je oefeningen nodig om vanuit huis te oefenen? Op internet staan genoeg filmpjes en anders kun je altijd één van onze therapeuten per mail benaderen om je oefeningen voor thuis te sturen.

    TIP 5: Ontspanning zoeken

    In tijden van stress en onzekerheid is ontspanning een belangrijke overlevingsstrategie. Hieronder een aantal activiteiten die bewezen effectief zijn voor rust en ontspanning in lichaam en geest. En dat kan allemaal vanuit huis!

    – sporten/bewegen
    – een boek lezen
    – kleuren/schilderen
    – (leg)puzzelen
    – muziek luisteren
    – koken/bakken
    – knutselen
    – tuinieren
    – spelletjes doen met je kinderen
    – adem- en ontspanningsoefeningen

    TIP 6: Aandacht houden in het hier en nu

    Er is een deel in onze hersenen die we ´overlevingsbrein´ noemen en die zich continu bezig houdt met dreigend gevaar registreren en zelfbescherming. Wanneer je stress ervaart, maakt je overlevingsbrein overuren waardoor je je uitgeput voelt, slecht slaapt en moeilijk kunt concentreren. Gelukkig hebben we ook een deel in onze hersenen waarmee we begrijpen, analyseren en problemen oplossen, ons ´denkend brein´. Mindfulness, oftewel, aandacht houden in het hier en nu, kan je denkend brein activeren en een pauze geven aan je overlevingsbrein.

    Super tip: download (gratis) de app VGZ Mindfulness en luister regelmatig mindfulness oefeningen af.

    TIP 7: Creatief spelen met je kinderen

    Speurtochten in huis organiseren, knippen en plakken om papier creaties te maken (heel veel ideeën op Pinterest te vinden), bouwen met lego, een gymles thuis organiseren en nog veel meer is er te bedenken. Kinderen vinden het fantastisch en je blijft je aandacht in het hier en nu houden.

    Kijk ook samen met je kinderen jeugdjournaal. Zo kun je hen op een vast moment informeren over de ontwikkelingen rondom corona, kun je ze uitleggen waarom ze veel binnen moeten blijven en waarom ze niet naar school mogen en kunnen kinderen ook op een vast moment hun vragen kwijt.

     

     

     

    Geen reactie's

    Geef een reactie